Acvacultură, afaceri piscicole în România

Interesul manifestat pentru produsele din pește, este foarte mare, iar cererea depășește cu mult capacitatea actuală de producție.
Consumul de pește în România: (crap si păstrăv)
Statisticile arată că producția anuală de pește în ape dulci, este de aproximativ 7500 de tone, din care o mare parte este reprezentată de două specii: este vorba despre crap si păstrăvAfaceri cu crecătorii de pești. Pe de altă parte, cererea de carne de crap a ajuns la 4.000 tone pe an, în contextul în care producția internă nu acoperă decât jumătate din această cantitate.
În cazul păstrăvului, producția este de 2.000 tone pe an, pe când consumul de păstrăv a depășit deja 4.500 tone/an. În România, cifra de afaceri totală a sectorului piscicol se ridică la numai 30-40 milioane de euro, la care ar trebui adaugată și piața neagră, care reprezintă circa 25-30 la sută din total. Consumul anual de pește în România se cifrează la numai 5,5 kilograme/locuitor (de 10 ori mai mică decât cel din țările Uniunii Europene) în vreme ce în țările UE consumul de pește este, în medie, de 20 kilograme pe locuitor pe an, cei mai mari consumatori fiind Portugalia și Spania cu 48, respectiv 45 de kilograme pe locuitor pe an.

Posibilități neexploatate în piscicultură

Deși este incă o piață destul de mică, România are un potențial real de creștere în acest sector Cu ajutorul fondurilor europene care vor veni pe pescuit, în următorii ani se va ajunge la cel putin jumătate din consumul mediu de pește din UE, adică la 10 kilograme pe locuitor. În prezent, România asigură din producția proprie doar 25%-30% din consumul total de pește, care se ridică la 90.000 de tone.

România este una dintre primele opt state europene în funcție de consumul anual de pește și ar putea exporta anumite specii, care nu au căutare pe piața locală, dar sunt dorite de alte state. Problema este că Uniunea Europeană ar putea interzice livrarea de pește din Romania către statele membre ale Uniunii, dacă aceasta nu îndeplinește anumite condiții. Astfel, dacă peștele conține un nivel ridicat din anumite chimicale, peste nivelul acceptat de UE, se vor lua măsuri de stopare a circulației acestuia, pentru protejarea consumatorului european. În ultimii 17 ani, exporturile de pește de pe piața românească s-au diminuat considerabil, în acest moment balanța comercială fiind negativă. Cauza principală: gama de produse redusă de pe piață. Un handicap major pentru producătorii autohtoni, care încep afaceri piscicole în țară și încearcă intrarea pe piețele vestice, îl reprezintă condițiile de producție, care nu se ridică la nivelul de tehnologizare al concurenților din UE.

Aici intervine compania NOVARA INVEST, care vă poate ajuta cu cele mai moderne tehnologii folosite în acvacultură și pisciultură, comercializând la preț de producător atât utilaje tehnice pentru acvacultură, cât și puiet de păstrăv și de sturion, care sunt necesare pentru pornirea unei afaceri serioase în acest domeniu!